مُهاجران ( ماران ) یکی از شهرهای استان همدان و در سمت شرقی بخش لالجین از توابع شهر بهار واقع شده است. این شهر پیش‌تر جزو دهستان حاجی‌لوی کبودرآهنگ بود. در این شهر 2165خانوار با جمعیتی بالغ بر 7783تن ساکنند.مسجد جامع، تپه و پل مهاجران معروف به پل خانم[۱] از آثار تاریخی این شهر به‌شمار می‌رود. اهالی این شهر مسلمان شیعه‌مذهب هستند و به زبان ترکی آذربایجانی تکلم می‌کنند.


شیخ محمود زنجانی (مارانی) یکی از علمای بزرگ که در سال ۱۳۰۱ پس از کسب علم از محضر علمای نجف وارد مهاجران شد و سی‌سال مردم این منطقه از وجود وی بهره بردند. این عالم ربانی در سال ۱۳۳۲ فوت نمود. پیکر ایشان در جوار مرقد حضرت معصومه(س) در قم مدفون است. شیخ محمدباقر بن العالم الجلیل آیت‏اللَّه آقا شیخ على زاهد مهاجرانى از علماء اعلام معاصر است . ملیت : ایرانی - قرن : 14 منبع : گنجینه دانشمندان (جلد هفتم) شیخ محمدباقر بن العالم الجلیل آیت‏اللَّه آقا شیخ على زاهد مهاجرانى از علماء اعلام معاصر است در شهر همدان. وى در سال 1325 قمرى در مهاجران متولد شده و از هفت سالگى مقدمات را در همان قریه در حضور علماء محل فراگرفته بعدا به همدان حركت كرده قریب پنج سال در همدان از حوزه اساتید استفاده نموده و شنیدند كه حضرت آیت‏اللَّه حایرى طاب ثراه در قم تأسیس حوزه نموده‏اند در اواخر سال 1340 قمرى مشرف به بلده طیبه قم شد و در حضور اساتید عظام جهت تكمیل سطوح حاضر و از حضور آیت‏اللَّه آقا شیخ ابوالقاسم قمى استفاده نمودند. سپس در سال 1347 به بحث آیت‏اللَّه حایرى حاضر شدند و در سال 1349 قمرى در محضر آیت‏اللَّه العظمى حجت قدس سره حاضر شده فقها و اصولا استفاده نمود. پس از آن در حوزه تدریس مرحوم آیت‏اللَّه العظمى بروجردى شركت نمودند. معظم‏له هم اكنون در قیدحیات نبوده ودر سال 1365 فوت کرده اند.

اجازات ایشان عبارتند از: اجازه اجتهاد از آیت‏اللَّه العظمى حجت، مرحوم آیت‏اللَّه حایرى، مرحوم آیت‏اللَّه صدر، مرحوم آیت‏اللَّه سید ابوالحسن اصفهانى و مرحوم آیت‏اللَّه حكیم طاب ثراهم مى‏باشند. نوشتجات و تألیفات این دانشمند به قرار ذیل است: 1- تقریرات دوره كامل اصول آیت‏اللَّه حجت 2- درس بیع 3- رساله در صلوت 4- رساله‏اى در صوم 5- صلوت جمعه 6- قاعده لاضرر و لباس مشكوك 7- درایه كه قریب به انتشار است. فرزند ایشان ایت الله جعفر زاهد مهاجرانی هم اکنون در قید حیات بوده و شاگردانی نیز داشته اند. وی از شاگردان ایت الله خمینی نیز بوده واز ایشان ودیگر علما اجازه ی اجتهاد دارند.


مهم‌ترین فراورده‌های کشاورزی و باغی مهاجران عبارتند از: جو، خربزه، خیار، سیب زمینی، پیاز، گوجه‌فرنگی، هندوانه، هویج، یونجه، اسپرس، باقلا، ذرت علوفه‌ای و خوشه‌ای، سبزیجات، شبدر و گندم می باشد.

                          محله های قدیمی مهاجران

نام محله

توضیحات

قلعه قاپوسی

درب اصلی قلعه رودخانه فصلی مهاجران نیز از این محل رد می شده است

نارون قلعه

قلعه معروف به نارون

عسکه کوچه

حاشیه شهر مهاجران بوده

خرمن چگه

محلی بزرگ جداکردن خرمن های گندم و جو بوده است .

محله حاج لک لک لواسی

برجی بوده که لک لک ها آنجا لانه می کردند.

 


6.1.7.0
گروه دورانV6.1.7.0